Compendium Ferculorum Wyszogród

HIT! Przedruk techniką fotooffsetową wydania z 1682 roku. Zakładka do książki w prezencie. Nowa książka, przeleżała na półce. Posiada delikatne ślady przekładania na okładce (lekkie zagięcia). Zachęcam do zakupu i zapraszam na inne moje aukcje! Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język …

od 45,27 Najbliżej: 33 km

Liczba ofert: 4

Oferta sklepu

Opis

HIT! Przedruk techniką fotooffsetową wydania z 1682 roku. Zakładka do książki w prezencie. Nowa książka, przeleżała na półce. Posiada delikatne ślady przekładania na okładce (lekkie zagięcia). Zachęcam do zakupu i zapraszam na inne moje aukcje! Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny. Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Zachęcam do zakupu i zapraszam na inne moje aukcje!

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • Czarniecki Stanisław
Okładka
  • Twarda
Rok wydania
  • 2024
Ilość stron
  • 200
ISBN
  • 9788368063028