Zdjęcie Tradycyjna kuchnia rosyjska - Warka

Tradycyjna kuchnia rosyjska Warka

4,5
2 opinie

Oprawa MiękkaStron 208Format: 170 x 224Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania …

Ostatnia znana cena: 30,95 zł Najbliżej: brak

Liczba ofert: 0

Podobne produkty nowe i używane

Opis

Oprawa MiękkaStron 208Format: 170 x 224Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów kuchni rosyjskiej podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak, a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas...Historia kuchni rosyjskiej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki, na przestrzeni których ulegała zmianom. Minione epoki oraz znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi, z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że w przepisach kuchni rosyjskiej odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była "studzenina" - starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty jak i pospólstwa. Kisiel - to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie "Powieść lat minionych" mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii - kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Autor
  • praca zbiorowa
Wybrani autorzy
  • Praca zbiorowa
Wybrane wydawnictwa
  • REA
Okładka
  • Miękka
Format
  • 17x22,5 cm
Rok wydania
  • 2011
Ilość stron
  • 206
Tematyka
  • Kuchnia tradycyjna
ISBN
  • 9788375442472

Opinie Tradycyjna kuchnia rosyjska

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,5 na podstawie 2 opinie
  • adamus
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Doskonała książka aczkolwiek opisy przepisów kulinarnych wydają się dość eksklusywne a spodziewałem się tej prostej tradycyjnej kuchni (najsmaczniejszej i nie przebajerzonej). Nie mniej jednak znalazłem w końcu przepis na kiszone gruzdy (grzyby), które robiła kiedyś moja babcia ale tego niestety mamy już nie nauczyła. Napewno skorzystam z kilku przepisów i dlatego w takiej cenie warto było kupić tą książeczkę.
  • khynga
    4
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Książka kupiona na prezent