Targroch Słonecznik Łuszczony 100g Ujazd

TARGROCH Słonecznik łuszczony 100g Jedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze. Niegdyś …

od 2,20 Najbliżej: 49 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

TARGROCH Słonecznik łuszczony 100g Jedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze. Niegdyś pieczołowicie wyłuskiwane z twardych biało-czarnych łupin ‒ dzisiaj dostępne już łuszczone, w wygodnej, kompaktowej formie. Helianthus annuus - kwiaty słońca Kolorem i kształtem przypominają ciepłe, rozpromienione słońce. Poza kwestiami typowo morfologicznymi posiadają charakterystyczną cechę. W ciągu dnia zwracają zawsze koszyk, czyli kwiat, ku słońcu ‒ dlatego nazywane są słonecznikami. Co ciekawe, to rośliny nie tylko ozdobne ‒ ich zastosowania są bardzo szerokie, dzięki czemu praktycznie żadna z części się nie marnuje. Słoneczniki stanowią przede wszystkim surowiec wykorzystywany do produkcji oleju, o przeznaczeniu zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym. Wytłoki, powstające podczas tego procesu stają się często składnikiem paszy dla zwierząt. Zastosowanie znaleziono nawet dla niepozornych łodyg słoneczników, wykorzystując je w Chinach do wyrobu papieru. To jednak nasiona zdają się być najcenniejsze ‒ z ich właściwości przeciwkaszlowych i niwelujących przeziębienia czerpie medycyna naturalna i ludowa. Z kolei w państwach Bliskiego Wschodu przygotowuję się na ich bazie nalewkę, łagodząca stany gorączkowe. Na szczęście - na zdrowie! Szerokie zastosowania spożywcze nasion słonecznika łączą przyjemne ‒ smak i ciekawą konsystencją ‒ z pożytecznym ‒ paliwem dla organizmu. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒ przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności . Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia. Słonecznik łuskany jest źródłem między innymi cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Powinni go jeść przede wszystkim miłośnicy zdrowych przekąsek, wegetarianie i łasuchy ‒ ze względu na wysoką zawartość białka, będącego źródłem energii i budulcem mięśni. Poza walorami odżywczymi ogromną zaletą słonecznika jest jego niska cena. Słonecznik - nie tylko na słono! Z pozoru nasiona słonecznika to po prostu smaczna, chrupiąca przystawka oraz zdrowe urozmaicenie dla tłustych chipsów i kalorycznych, słonych paluszków. Tak naprawdę jednak produkt ten stwarza sporo możliwości kulinarnych. Najłatwiej dodać go do owsianki lub ‒ po wcześniejszym uprażeniu na suchej patelni ‒ zwieńczyć nim dowolną sałatkę warzywną. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami. Inną ciekawą propozycją jest przyrządzenie chałwy lub masła z prażonego słonecznika. Propozycje te, choć brzmią nieco egzotycznie i pracochłonnie, w praktyce są proste w wykonaniu i zdecydowanie warte skosztowania. Słonecznik jest naturalnym źródłem: > Tiaminy (Witamina B1) – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego > Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. > Cynku –pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Wartość odżywcza produktu / w 100 g / w porcji 50 g / %RWS* w 50 g Wartość energetyczna 2471 kJ /595 kcal / 1236 kJ / 297 kcal / 15 % Tłuszcz 43,7 g / 21,9 g / 31 % - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,42 g / 2,21 g / 11 % Węglowodany 18,6 g / 9,3 g / 4 % - w tym cukry 2,3 g / 1,2 g / 1 % Błonnik 6 g / 3 g / - Białko 28,8 g / 14,4 g / 29 % Sól** 0,01 g / < 0,01 g / < 1 % Witaminy i składniki mineralne w 100 g / w porcji 50 g / %RWS* w 100 g Magnez 359 mg / 180 mg / 96 % Cynk 2,69 mg / 1,35 mg / 27 % Witamina B1 (Tiamina) 1,32 mg / 0,66 mg / 120 % Składniki Słonecznik łuskany Przechowywanie Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zastosowanie Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Targroch
Waga (g)
  • 100
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera oleju palmowego