Orzechy Orzech Pekan Pecan 1000g Tanie Zdrowe Tykocin

Orzechy pekan są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i …

od 78,99 Najbliżej: 24 km

Liczba ofert: 5

Oferta sklepu

Opis

Orzechy pekan są owocami drzewa, nazywanego orzesznikiem jadalnym, pekanowym, owocowym lub po prostu pekanem. Z wyglądu i w smaku przypominają doskonale nam znane orzechy włoskie, jednak kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczych. Uważa się je za nie tylko jedne z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych gatunków. Owoce orzesznika mają delikatnie wydłużony kształt i strukturę jądra zbliżoną do orzecha włoskiego, w mniej pofałdowanej postaci. Ich nazwa najprawdopodobniej została zaczerpnięta z języka indiańskich plemion - Algonkinów - zamieszkujących tereny Ameryki Północnej. Słowo pecan oznacza tam tyle co orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Mimo wszelkich podobieństw z popularnymi w Polsce orzechami włoskimi, pecany są gatunkiem, który nie zadomowił się w Europie. Jest za to najchętniej wybierany w Stanach Zjednoczonych. Orzesznik jadalny to wielkie, imponujące drzewo, jednak bardzo wrażliwe na mróz. Z tego względu w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Jego miłośnicy cenią go szczególnie za delikatny, maślany smak i cenne dla organizmu właściwości. Wszystkie gatunki orzechów są potrzebne w diecie, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i cenne pierwiastki. Pecany na tle innych krewnych wypadają jednak wyjątkowo obiecująco. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, E i K, oraz pokrywają całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1 (w porcji 100 g). Orzechom pecan nie brakuje także minerałów i niwelujących działanie wolnych rodników antyoksydantów, są źródłem: cynku, magnezu, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, redukcję cholesterolu, wzmocnienie odporności i niwelowanie procesów starzenia. Dla lepszego efektu prozdrowotnego wystarczy zalać orzechy pecan wodą i pozostawić na kilka godzin. Z orzechów pecan powstają nie tylko tradycyjne amerykańskie tarty na Święto Dziękczynienia, ale także orleańskie praliny. Charakterystyczny maślany smak tego gatunku będzie się także doskonale komponował z typowymi dla polskiej kuchni wypiekami. Miłośnicy prostych rozwiązań mogą z kolei wykorzystać pecany do przygotowania słodkich śniadań i kolacji, sałatek czy dekoracji deserów. Składniki: Orzechy pekan (pecan). Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warto pamiętać, że po otwarciu opakowania orzechy pecan należy przechowywać w lodówce. Alergeny: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Tabela wartości odżywczych: Wartość odżywcza produktu w 100g w porcji 50g %RWS w 50g Wartość energetyczna 2976 kJ/722 kcal 1488 kJ/361 kcal 18% Tłuszcz, w tym: 71 g 35,5 g 51% - kwasy tłuszczowe nasycone 5,8 g 2,9 g 15% Węglowodany, w tym: 7 g 3,5 g 1% - cukry 4,6 g 2,3 g 3% Błonnik 9,6 g 4,8 g - Białko 9 g 4,5 g 9% Sól 0 g 0 g 0% Witaminy i składniki mineralne w 100g w porcji 50g %RWS w 100g Fosfor 277 mg 138,5 mg 40% Magnez 121 mg 60,5 mg 32% Żelazo 2,53 mg 1,27 mg 18% Cynk 4,53 mg 2,27 mg 45% *RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal). Kraj pochodzenia: Meksyk

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Targroch
Rodzaj
  • Orzechy pecan
Waga (g)
  • 1000
Cechy
  • Nie zawiera cukru
  • Nie zawiera konserwantów
  • Nie zawiera laktozy
  • Nie zawiera oleju palmowego
Dystrybucja
  • None