Biowin Zestaw Uniwersalny Wędzarnia Balkonowa 330004 Jelenia Góra

4,92
6 opinii

Uniwersalna, kompaktowa i wygoda wędzarnia do domowego użytku wraz żelowym paliwem do wędzarni oraz zrębkami wędzarniczymi. Wędzarnia wykonana ze stali nierdzewnej, zasilana paliwem żelowym lub denaturatem na 2 palniki. Wędzarnia może być wykorzystana do wędzenia mięs, ryb, kurczaka, warzyw itd. …

od 239,99 Najbliżej: 1 km

Liczba ofert: 15

Oferta sklepu

Opis

Uniwersalna, kompaktowa i wygoda wędzarnia do domowego użytku wraz żelowym paliwem do wędzarni oraz zrębkami wędzarniczymi. Wędzarnia wykonana ze stali nierdzewnej, zasilana paliwem żelowym lub denaturatem na 2 palniki. Wędzarnia może być wykorzystana do wędzenia mięs, ryb, kurczaka, warzyw itd. Instrukcja obsługi Mała wędzarnia z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs. Zasilana naftą na dwa palniki. Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia. Wyposażenie: 1. brytfanna 2. dolny i górny ruszt 3. tacka tłuszczowa 4.metalowa osłona 5. pokrywa z wbudowanym Termometrem (0 -100) 6. dwa palniki 7. metalowe uchwyty Rozmiar wędzarni : 1. wysokość 21cm 2. głębokość 27,5 cm 3. długość 42,5 cm 4. ruszt 2mm 5. grubość stali 0,6mm metalowa osłona 0,75mm 6. waga 3,10kg 7. pojemność np. na 4 pstrągi Proces wędzenia 1. Wcześniej zapeklowaną potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu. 2. Rozłożyć równomiernie zrębki wędzarnicze ( 30 - 50g ) w brytfannie – grubość nie powinna przekraczać 0,5cm (1). 3. Na zrębkach wędzarniczych umieścić tackę tłuszczową - (3) 4. Umieścić paliwo w palnikach (6), a następnie rozpalić je. Przykryć wędzarnię pokrywą z termometrem i odczekać ok. 3 min aż się nagrzeje do temp ok 80C 5. Położyć produkt przeznaczony do wędzenia na ruszcie (2) tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt ze ściankami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarnia. 6. Uwaga: podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w wędzarni – co ułatwi nam wbudowany termometr w pokrywie 7. Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła. 8. W zależności od upodobań oraz rodzaju wędzenia należy wystudzone mięso sparzyć Czym i jak można wędzić? 1. Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądź bardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza) 780104, 780... Rodzaje wędzenia jakie umożliwia wędzarnia stołowa: - Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki. Podczas wędzenia mięs należy użyć termometru do mięsa Biowin symbol 100600 w celu uzyskania optymalnej temperatury mięsa - Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni. Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min. Przepis na Szynkę piwną - 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości - ok 1 l wody - 70 g miodu - 0,3 l piwa porter - 80 g soli - saletra potasowa 5 g - mieszanka przypraw BIOWIN19 g (symbol BIOWIN: 310003) Przygotowanie Mieszankę ziołową, saletrę potasową, sól, wodę i piwo gotujemy ok 10 min.. Tak przygotowanym roztworem nastrzykujemy szynkę - ok. 30 nakłuć nastrzykiwarką (symbol BIOWIN : 311101). Pozostałą zalewę podgrzewamy i mieszamy z miodem aż do rozpuszczenia, następnie schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia, zalewamy solanką i peklujemy przez 2 tygodnie, obracając mięso co 2 dni. Po wyjęciu i osuszeniu przez 24 godziny, obwiązujemy nićmi ( symbol BIOWIN: 310201) bądź umieszczamy w siatce wędliniarskiej (symbol BIOWIN: 310103). Wędzimy dymem o temperaturze 30°C-70°C

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Biowin

Opinie Biowin Zestaw Uniwersalny Wędzarnia Balkonowa 330004 Jelenia Góra

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,92 na podstawie 6 opinii
  • szychao
    4,5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Sprzęt bardzo wygodny, kompaktowy, łatwy w utrzymaniu oraz przechowywaniu. Jak z każdą rzeczą należy tylko wyczuć (w trakcie użytkowania) ile czego dodajemy (np., zrębki oraz denaturat), solanka i przygotowanie ryb oraz mięs do wędzenia. Faktycznie bez żadnych konsekwencji można pozwolić sobie na wędzenie na tarasie w budynku wielorodzinnym.
    • trwałość
    • wygląd
  • Gabriel
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Produkt wygląda bardzo estetycznie powinien spełniać moje wymagania. Korzystam i innych produktów tej firmy - jestem z nich zadowolony
  • Użytkownik Ceneo
    5
  • Użytkownik Ceneo
    5
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.