Witamina K2 MK-7 z natto 100 µg 50 kapsułek, Solgar Jarosław

Witamina K2 MK-7 z natto 100 µg Solgar 50 kapsułek Suplement diety Zalety: ✅ Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, ✅ Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Opis Solgar Witamina K2 MK-7 100 mcg pomaga utrzymać równowagę wapnia w organiźmie, odpowiada za zdrowie tętnic i …

od 109,90 Najbliżej: 48 km

Liczba ofert: 1

Oferta sklepu

Opis

Witamina K2 MK-7 z natto 100 µg Solgar 50 kapsułek Suplement diety Zalety: ✅ Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, ✅ Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Opis Solgar Witamina K2 MK-7 100 mcg pomaga utrzymać równowagę wapnia w organiźmie, odpowiada za zdrowie tętnic i odpowiednią gęstość kości. Witamina K2 odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, utrzymania kości w odpowiednim stanie. Stosowana również w profilaktyce osteoporozy. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i układu krążenia. ✔️ Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i występuje przede wszystkim w dwóch formach: witamina K1 (filochinon, występujący głównie w zielonych warzywach liściastych) i witamina K2 (menachinon, występujący m.in. w fermentowanym nabiale i wytwarzany jest w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego). Witamina K2 jest transportowana do tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń, biorąc udział w aktywności macierzy białkowej Gla (MGP) i osteokalcyny (białko Gla kości, wytwarzane przez osteoblasty)1 – białka zależnego od witaminy K1. ✔️ Witamina K jest kofaktorem (czyli związkiem chemicznym potrzebnym enzymom do katalizowania konkretnych reakcji chemicznych) karboksylacji reszt glutaminowych w pozycji gamma (γ-karboksylacji)2. Aby uzyskać pełną aktywność osteokalcyny i tym samym jej właściwości biologiczne, wymagana jest karboksylacja jej cząsteczki przez gamma-glutamylo-karboksytransferazę zależną od witaminy K. Role, które pełni osteokalcyna w organizmie człowieka, to m.in. zdolność do regulowania modelingu kostnego poprzez wpływ na czynność osteoblastów i ich różnicowanie do osteocytów (dojrzałych komórek kostnych) oraz bezpośredni udział w procesach mineralizacji tkanki kostnej przy jednoczesnym zatrzymaniu zwapnienia w tkankach pozakostnych2. ✔️ Przy witaminie K2 stosuje się przy nazewnictwie także skrót MK-n, gdzie „n” oznacza liczbę (od 1 do 13) jednostek izoprenoidowych przyłączonych łańcuchem bocznym do pierścienia naftochinowowego3. ✔️ Natto to tradycyjna japońska potrawa z soi fermentowanej przez szczep Bacillus subtilis var. natto. Ma charakterystyczny smak i zapach, a ziarna pokryte są lepkim śluzem4. Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2 MK-75. ✔️ Spośród wszystkich menachinonów, MK-7 wykazuje najwyższą wchłanialność oraz znakomitą biodostępność. Może mieć na to wpływ bardzo długi okres półtrwania K2 MK-7 (czyli czasu kiedy jej ilość zmniejszy się w surowicy o połowę), co skutkuje znacznie stabilniejszymi poziomami tej witaminy w surowicy oraz tym samym jej większą akumulacją5,6. W badaniu porównawczym stwierdzono, że poposiłkowe stężenie K2 MK-7 (po spożyciu natto) w surowicy krwi było 10-krotnie wyższe niż witaminy K1 (po spożyciu szpinaku)5. ✔️ Stopień karboksylacji osteokalcyny uważa się za najbardziej czuły marker witaminy K u człowieka. Wykazano, że pod koniec 6-tygodniowego badania, w którym przyjmowano równomolowe ilości K1 oraz K2 MK-7, zmiana stosunku osteokalcyny karboksylowanej do nie w pełni zkarboksylowanej była trzy razy większa dla K2 MK-7 niż dla K1, co sugeruje, że wyższe poziomy K2 MK-7 w surowicy odzwierciedlają wyższe jej poziomy w tkankach, a tym samym lepsze wykorzystanie K2 MK-76. ✔️ Witamina K, podobnie jak witamina D, bierze udział w metabolizmie wapnia. Badanie na zwierzęcym modelu laboratoryjnym wykazało, że suplementacja witaminą K sprzyjała zmniejszeniu wydalania wapnia z moczem i stymulowała jelitowe wchłanianie wapnia u zwierząt na diecie z normalną zawartością wapnia1. ✔️ Witamina K jest także kofaktorem w produkcji czynników krzepnięcia krwi (w wątrobie). ______________________________________________________________________________________________ Składnik podstawowy 1 tabletki: - Witamina K (menachinon: głównie menachinon-7) zawiera soję i mleko 100 mcg Pozostałe składniki: substancje wypełniające: fosforany wapnia, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza. Dekstryna, olej słonecznikowy, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe roślinnych kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, substancja glazurująca: guma celulozowa. ______________________________________________________________________________________________ Informacje ogólne Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka po posiłku. Ilość w opakowaniu: 50 kapsułek. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji w ciągu dnia oraz nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat nie jest przeznaczony kobiet w ciąży karmiących i dzieci. Producent: Solgar USA, dystrybucja w Polsce.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Solgar
Postać
  • Kapsułki
Wyrób medyczny
  • Wyrób medyczny lub wyrób medyczny do diagnostyki in-vitro