Browin Multimierz 405551 Dobre Miasto

3,64
7 opinii

Multimierz pom. stęż. cukru i pot. alkoholu Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).​ Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g …

od 29,15 Najbliżej: 22 km

Liczba ofert: 6

Oferta sklepu

Opis

Multimierz pom. stęż. cukru i pot. alkoholu Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).​ Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).​ Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C. ​​GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA​- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,​- probówka - do przeprowadzenia pomiaru. BADANIE MOSZCZU W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki. Przykład: Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %. UWAGA Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać: - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne), Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji. BADANIE BRZECZKI PIWNEJ Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°). Wymiary produktu - multimierz: wysokość 21,2 cm średnica 1,75 cm - probówka: wysokość 24,5 cm średnica zew. 2,2 cm średnica wew. 2,0 cm

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Browin
Skład zestawu
  • Alkoholomierz
  • Winomierz

Opinie Browin Multimierz 405551 Dobre Miasto

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
3,64 na podstawie 7 opinii
  • Joanna
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    pomocny gadżet
  • k...3
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • m...y
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Ok
    • jakość
    • trwałość
    • wygląd
  • b...n
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
  • Użytkownik Ceneo
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.