Mąka Orkiszowa Typ 700 Bio 1kg Bio Planet Białystok

4,84
69 opinii

Ekologiczna mąka orkiszowa - zdrowa mąka do wypieków Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, uprawianych metodami naturalnymi. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze …

od 13,29 Najbliżej: 0,8 km

Liczba ofert: 5

Oferta sklepu

Opis

Ekologiczna mąka orkiszowa - zdrowa mąka do wypieków Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz, uprawianych metodami naturalnymi. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Ekologiczna mąka orkiszowa o przemiale 700 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Mąka owsiana - właściwości zdrowotne Mąka orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu. Przejmuje więc wszystkie jego właściwości. Jakie? Jest ich dużo, oto one: ma bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu jelita pracują znacznie lepiej, poprawia się też funkcjonowanie całego układu pokarmowego, zapobiega biegunkom, wzdęciom, błonnik obniża tez ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu dostarcza organizmowi dużo żelaza, które zapobiega anemii ma w sobie dużo magnezu, który regeneruje mięśnie, w tym mięsień sercowy zawiera niewielkie ilości glutenu, ale łatwo przyswajalnego 100 gramów mąki orkiszowej dostarcza organizmowi aż 34% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego EKO mąka orkiszowa - jeśli cenisz jakość produktów Mąka ekologiczna orkiszowa to mąka wysokiej jakości uzyskiwana z ziaren orkiszu, który wytwarzany jest w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu, dodatków do pasz. To produkt bezpieczny, bogaty w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych składników, niż produkt otrzymany w konwencjonalny sposób. Nie dostarcza żadnych toksycznych substancji chemicznych i jest gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku. Co warte podkreślenia, mąka ekologiczna orkiszowa jest produkowana bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz nie jest poddawana promieniowaniu jonizującemu. To również produkt, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Do czego stosować mąkę orkiszową? W większości potraw i wypieków mąka orkiszowa może zastąpić w kuchni mąkę pszenną. Ciasto nie będzie wtedy co prawda tak bardzo elastyczne, ale z drugiej strony - stosując mąkę orkiszową łatwiej jest uniknąć zakalców. Mąka orkiszowa świetni sprawdzi się do: chleba i bułek babeczek ciast, ciasteczek naleśników i placków Mąka orkiszowa BIO Planet - dodatkowe informacje SKŁADNIKI: mąka orkiszowa typ 700* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1503 kJ / 355 kcal; Tłuszcz - 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g; Węglowodany - 70 g w tym cukry - 1,0 g; Białko - 14 g; Sól - 0,01 g INFORMACJA ALERGENNA: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA: 1000 g. SZCZEGÓŁY: Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Austria; WEGETARIAŃSKI PRODUCENT: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno Mąka orkiszowa - przepis na chleb orkiszowy! Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki). Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200º C przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • Bio Planet
Rodzaj
  • Orkiszowa
Waga (g)
  • 1
Liczba sztuk w opakowaniu
  • 5
Cechy
  • Nie zawiera konserwantów
Dystrybucja
  • None
Typ produktu
  • Mąka
Certyfikat
  • Bio
Kraj wytwórcy
  • Polska

Opinie Mąka Orkiszowa Typ 700 Bio 1kg Bio Planet Białystok

Na liście znajdują się opinie, które zostały zweryfikowane (potwierdzone zakupem) i oznaczone są one zielonym znakiem Zaufanych Opinii. Opinie niezweryfikowane nie posiadają wskazanego oznaczenia.

Ocena ogólna
4,84 na podstawie 69 opinii
  • k...a
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Super sprawdza się na jagodzianki, pizze, chlebki
  • e...6
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Bardzo dobra mąka. Chleb wyszedl super.
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • s...u
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Smaczna na chlep, ciapati i naleśnika
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • m...e
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Doskonała od lat kupuję tylko tą.
    • aromat
    • jakość
    • smak
  • s...u
    5
    Opinia została napisana przez użytkownika, który kupił produkt.
    Czy was pogięło? o mące mam pisać?