Nasiona CHIA nasiona szałwi hiszpańskiej - 1000 g || Oficjalny sklep MedFuture Łódź

Nasiona chia jako starożytny skarb Azteków i Majów Nasiona chia, czyli ziele zwane szałwią hiszpańską, z którego wytwarza się nasiona, pochodzi z górzystych rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do wysokości jednego metra i kwitnie w białych lub fioletowych odcieniach. Same nasiona mają …

od 46,25 Najbliżej: 2,1 km

Liczba ofert: 6

Oferta sklepu

Opis

Nasiona chia jako starożytny skarb Azteków i Majów Nasiona chia, czyli ziele zwane szałwią hiszpańską, z którego wytwarza się nasiona, pochodzi z górzystych rejonów Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do wysokości jednego metra i kwitnie w białych lub fioletowych odcieniach. Same nasiona mają kolor od szarego do czarnego i są naprawdę malutkie - milimetrowe. Smakują jak orzechy. Nasiona chia były już znane i spożywane przez Azteków i Majów, zwłaszcza podczas długich i trudnych podróży, kiedy garść nasion zapewniała im długotrwały dopływ energii i nawodnienia. Jednocześnie były również używane jako waluta i były uważane za symbol religijny, co tylko świadczy o ich wartości. Podczas kolonizacji Ameryki Południowej Hiszpanie stopniowo wyeliminowali uprawę nasion chia i zastąpili je europejskimi zbożami i warzywami. Wyjątkowe działanie nasion szałwii hiszpańskiej została odkryta przez współczesną cywilizację dopiero w latach 90-tych ubiegłego wieku, kiedy to zainteresowali się nimi naukowcy i dietetycy. Dziś to jeden z najpopularniejszych superfoods. Są źródłem: błonnik i białka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 minerałów - wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor oraz szereg witamin przeciwutleniaczy Wiadomo również, że nasiona chia są hydrofilowe. Oznacza to, że potrafią wiązać wodę (lub inne płyny) i zwiększać swoją objętość nawet 10-krotnie - tworzą miękki żel. Dlatego zwykle nie brakuje ich w diecie sportowców wytrzymałościowych, którzy cenią sobie możliwość długotrwałego wewnętrznego nawodnienia i wywołania uczucia sytości bez uczucia ciężkości żołądka. Nasiona są również używane przezwegan, którzy używają ich jako substytutu jaj w wypiekach. Wystarczy wymieszać łyżkę zmielonych nasion z trzema łyżkami wody i pozostawić na około 15 minut. Powstała mieszanka nadaje się do wszystkich rodzajów ciasta i jest niezawodnym zamiennikiem jajek. Blog Na co dobre są nasiona chia? Na zdrowe odchudzanie

Specyfikacja

Podstawowe informacje

Marka
  • MedFuture
Waga (g)
  • 1000